overlays: {bottom: true}
Velmi kvalitní a chutný rostlinný doplněk do krmiva pro psy!
11,5% bílkovin, 2,5% tuku, 6,5% popelovin (minerální látky), 8,5% vlákniny, 41% škrobu.
Pohanka neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro psy trpící celiakií - alergií na lepek. Je významným zdrojem rutinu - vitamín B8, který napomáhá při problémech s cévami. Posiluje imunitu organizmu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje podávat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Pohanka by měla být významnou součástí stravy správně živeného psa a neměla by chybět v žádném psím jídelníčku. Je zdrojem jednoduchých sacharidů, dobře stravitelných škrobů, vlákniny, minerálů a vitamínů, vhodných pro zdravý vývoj organizmu.
Mnohá suchá průmyslová krmiva (granule) jsou velmi chudá na vlákninu (mělo by ji být v suchém krmivu min. 3,5-5%), v takovém případě je pohanka pro psa už spíše nutností.
Námi nabízená loupaná pohanka je v potravinářské kvalitě, ale protože je s ní manipulováno v krmivářském prostředí, nedoporučuji používat pro lidskou výživu.
Loupaná pohanka je vhodná pro všechna plemena psů, včetně těch, co trpí alergii na lepek, nebo mají cukrovku. Po tepelné úpravě slouží především jako příloha k syrovému masu, k masovým konzervám, nebo k vysoko proteinovým granulím. Velmi vhodné je smíchat vařenou loupanou pohanku s krmnou rýží nebo těstovinami lehce zalitými lososovým olejem, což významě zvýší chutnost rostlinného doplňku pro psa.
U nenasytných psů zvýší rostlinná složka pocit nasycenosti, nepřekrmují se pak masem, nebo granulemi, tím i živočišnými bílkovinami a nemají potom problémy s jejch trávením - plynatost, průjem. Nepoužívejte pohanku jako hlavní krmnou dávku, ani s ní nepřekrmujte, pes by mohl trpět zácpou. Mějte ji jen jako doplněk bílkovinného krmiva.
Vlhká, uvařená pohanka může být i ideálním nosičem sypkých, krmných doplňků potravy psa, jako jsou např. pivovarské kvasnice, žraločí chrupavka, hovězí kolagen, silymarin, prebiotika, chondroprotetika, multivitamínové směsi a jiné sypké doplňky výživy. Prášek se nalepí na mokrá zrna a pes jej beze zbytku sežere.
Doporučujeme zvýšit chuťovou atraktivitu uvařené pohanky lehkým přelitím lososovým olejem, rybím, či drůbežím tukem, nebo vhodnými rostlinnými oleji - konopný, lněný, ostropestřecový, aj.
Loupanou pohanku je nutné uvařit, nelze ji podávat v suchém stavu! Pro kratší dobu vaření, doporučujeme namočit pohanku na cca 2 hodiny do vody. Vody dejte 2,5x více než-li zrn, tzn. na 1kg pohanky / 2,5 litru vody. Namočenou směs uveďte před bod varu a cca 5-8 minut mírně vařte. Získáte tak asi 2,5kg vařené pohanky.
Pokud jste pohanku nenamočili, je nutné ji zvolna povařit cca 10-15 minut. Uvařená zrna můžete ještě tyčovým mixerem rozmixovat na hrubší pyré - zvýší se tak podstatně stravitelnost pro psa. Zamíchejte poté do obsahu konzervy, masa, nebo granulí. Loupanou pohanku můžete namočit a uvařit i v masovém vývaru a podávat po ochlazení s ním.
Dobrá rada: Dávkujte vodu k vaření pohanky tak, aby jste ji nemuseli slévat a všechna se vám vsákla do pohanky. Z pohanky se při namočení vyluhovává Rutin - vitamín B8, takže pokud vodu slejete zbavujete se i Rutinu.
Níže uváděná množství jsou v mokrém stavu - po uvaření. Počítejte s tím, že směs zvětší svou hmotnost po uvaření asi o 150%.
Běžně se přidává vařená pohanka při krmení masem do 20% rostlinného doplňku (tzn. 200g / kg krmiva). Někteří chovatelé dávají až 30%. Záleží hodně na velikosti psa, jeho aktivitě a také individuální "žravosti" a rychlosti trávení. U menších a středních psů je dobré se držet okolo 10-20% z objemu krmiva.
U obézních psů je možné pohanku použít na snížení energetické hodnoty granulí a tím i celkového objemu kalorického krmiva, protože pes neumí plně využít škroby a cukry na hrazení energie. Pohanka u diety nahradí část granulí z denní dávky, nepřidává se k celodenní dávce navíc! Přidává se asi 15-20% vařené pohanky, zamíchané do granulí.
Suchá loupaná zrna pohanky skladujte hermeticky uzavřená v PVC sáčku a hlavně v suchu. Pozor na napadení moly. Pokud se tak stane, ihned ji spotřebujte (propláchnout a uvařit - psovi to nikterak nevadí) ať se vám moli nerozmnoží v domácnosti.
Spotřebujte v suchém stavu nejlépe do 8 měsíců od zakoupení. Při správném skladování vydrží i rok.
Po uvaření spotřebujte do 24 hodin - při teplotě skladování do 8 °C.
Do 12 hodin - při teplotě do 15 °C.
Při teplotách nad 22 °C spotřebujte ihned - v letních vedrech vám jinak začne po pár hodinách kvasit.