overlays: {bottom: true}

Prevence proti klíšťatům

17. 03. 2023, 10:43

Prevence proti klíšťatům

Především je ale v prvotní řadě psa pravidelně kontrolovat. Důkladně kontrolujte hlavu, krk, břicho a vnitřní stranu stehen. Existují také různé přípravky (antiparazitika), která klíšťata zabíjejí nebo je od psa odpuzují.

 

  • Spot-On: Aplikuje se mezi lopatky a odpuzuje klíšťata po dobu až čtyř týdnů, aktivní složka se přenáší na kůži

  • Sprej: Jsou efektivní ochranou, po aplikaci fungují až čtyři týdny

  • Obojky: Další možností, jak chránit psa před klíšťaty, jsou obojky

  • Šampony: Používají se již k léčbě napadeného zvířete

  • Elektronický repelent: Lze kombinovat s ostatními druhy antiparazitik

  • Pivovarské kvasnice: Přírodní doplněk stravy

  • Bonbony z ovčího tuku s česnekem: Výživový doplněk

 

Pipety (spot-on)

Výhody: Pipety se snadno aplikují, nezapáchají, jsou bezpečné (minimální riziko alergické reakce) a finančně dostupné. Na rozdíl od obojků nepřekážejí a po vstřebání do kůže s nimi už okolí nepřichází do styku. Slouží rovněž jako podpůrný prostředek při léčbě alergie na bleší kousnutí. Některé působí i jako repelent proti bodavému hmyzu a vybrané druhy chrání nepřímo také okolí zvířete.

Nevýhody: Oproti obojkům mají pipety kratší dobu účinnosti (cca 1–3 měsíce proti blechám a 1 měsíc proti klíšťatům), která se ještě snižuje koupáním, zvlášť při použití šamponu. Proto je dobré nakoupit jich předem víc, nejlépe v cenově výhodnějším multibalení. Vzácně mohou vyvolat kožní reakci v místě aplikace.

 

Spreje (aerosolové nebo pěnové)

Výhody: Spreji lze jednoduše a rychle ošetřit zvíře i okolní prostředí (pelech, bouda, koberec atd.). Ty s mechanickým rozprašovačem se navíc snadno dávkují (určitým počtem stisků na 1 kg hmotnosti zvířete), a dají se díky tomu použít i na velmi mladá zvířata.

Nevýhody: Hlavní nevýhodou je krátká doba účinnosti (u některých produktů max. 7 dní), která navíc rychle klesá při koupání. Aplikaci je proto nutné často opakovat. Mnoho zvířat, zvláště koček, také nemá rádo syčivý zvuk rozprašovačů. Pokud to zjistíte až po koupi spreje, můžete zkusit náhradní řešení: navlékněte si jednorázové gumové rukavice, sprej aplikujte nejprve na ně a poté vmasírujte zvířeti do srsti. Sprejové přípravky rovněž nejsou vhodné pro březí a kojící samice a citlivá a alergická zvířata.

 

Obojky

Výhody: Ektoparazitární obojky mají mnohem delší účinnost než všechny ostatní typy přípravků. Účinek nastupuje až na výjimky velmi rychle (cca do 48 hodin od nasazení), obojek je ale třeba připevnit kolem krku dostatečně těsně, aby se účinné látky mohly vstřebávat do kůže zvířete a chránily tak celé jeho tělo (někdy nepřímo i okolní prostor). Některé obojky jsou voděodolné, takže se nemusíte bát, že by se při koupání vymyly. Mnohé mají také bezpečnostní přezku, která v případě zachycení o větev či jinou překážku povolí, aby se zvíře neuškrtilo.

Nevýhody: Kontakt s obojkem může vyvolat nežádoucí (nejčastěji kožní) reakci nejen u citlivých a alergických zvířat, ale i u dětí a citlivějších dospělých. Proto se např. obecně nedoporučuje pouštět zvířata s obojkem do postele. Některé obojky navíc vydávají specifický zápach, který nemusí být každému příjemný. U aktivnějších zvířat hrozí také riziko, že obojek ztratí, což vzhledem k jeho ceně nemusí být zanedbatelná nepříjemnost.

 

Šampony a koupele

Výhody: Šampony jsou určeny především k léčbě již napadeného zvířete  – koupání se šamponem zahubí všechna vývojová stadia parazitů, která na sobě zvíře nosí –, některé přípravky ale působí i určitou dobu po koupeli. Výhodou bývá také nízká pořizovací cena a dlouhá výdrž balení.

Nevýhody: Antiparazitární šampony mají krátkodobý účinek, a jejich aplikaci je proto třeba v předepsaných intervalech opakovat. Použití šamponů se nedoporučuje u citlivých a alergických psů a u březích a kojících fen.

 

Elektronický repelent

Elektronický repelent je veterinární technický prostředek vhodný pro psy i kočky všech velikostí a životních stadií. Mikročip uzavřený v plastovém pouzdře vydává pro člověka a psa neslyšitelné ultrazvukové impulzy (40 kHz), které odpuzují parazity v okruhu 3 m od přístroje.

Výhody: Protože neobsahuje žádnou účinnou látku, je tento repelent vhodný i pro citlivá nebo oslabená zvířata, pro štěňata a psí seniory, pro feny v době březosti nebo laktace i pro zvířata, která jsou v úzkém kontaktu s dětmi a citlivými dospělými. Pro zvýšení účinku lze elektronický odpuzovač kombinovat se všemi dalšími typy antiparazitik.

Nevýhody: Před koupáním zvířete je nutné repelent sundat.

 

Pivovarské kvasnice

Vhodné pro štěňata i koťata, pro dospělé psy i kočky, březí a kojící. Pro zvířata v rekonvalescenci i v zátěži (porod, vyčerpání). K Barf stravě se podává jako každodenní příloha. 100% přírodní produkt. Šetrné zpracování a vysoká účinnost. V sezoně klíšťat se kvasnice podávájí i jako přírodní antiparazitikum.

 

Bonbony z ovčího tuku s česnekem

Originální bonbony z ovčího tuku s česnekem jsou přírodním produktem podporujícím odolnost organismu proti parazitům (blechám a klíšťatům), zlepšují kvalitu pokožky a srsti, napomáhají trávení a podporují celkovou obranyschopnost organismu. Ovčí tuk je chutný doplněk stravy a je důležitý k přísunu vitamínů A, D, E a K v těle. Vhodné pro všechna plemena psů všech věkových katgorii. Ovčí tuk je 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva.

 

Choroby přenášené klíšťaty

  1. Lymská borelióza: infekční choroba způsobená bakterií Borrelia. Tyto bakterie využívají parazity, jako jsou klíšťata, jako přenašeče, aby se dostaly do krve jejich hostitelů.
  2. Klíšťová encefalitida (TBE): virové onemocnění způsobené virem TBE. Obvykle se přenáší při zakousnutí infikovaného klíštěte. Toto onemocnění je velmi vzácné a postihuje pouze zvířata s oslabeným imunitním systémem.
  3. Babesióza: infekční onemocnění způsobené parazity Babesie. Přenáší se při zakousnutí a napadá červené krvinky.
  4. Anaplasmóza: infekční onemocnění způsobené bakteriemi rodu anaplasma.
  5. Ehrichióza: infekční onemocnění způsobené bakterií skupiny Rickettsia. Nemoc je přenášena hnědým klíštětem, které se vyskytuje především v evropských zemích středomoří.
  6. Hepatozoonóza: infekční onemocnění způsobené jednobuněčným parazitem Hepatozoon canis. Je přenášeno klíštětem, avšak pes se může nakazit i pozřením klíštěte. Nemoc je rozšířena v Jižní Evropě, Africe, Asii a Jižní Americe.

Komentáře1

19. 09. 2023, 10:29:43
Linda soukromá - Odpovědět
Prosím neposlala byste mi objednávku

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).